【讲座】TIERS学术大师讲坛|合肥工业大学经济学院金融工程系讲师贾君君博士

2019-06-13

报告主题: European Union emissions trading system: market design, regulatory updates, and impact evaluation

——欧盟碳排放权交易体系:市场设计、管理变革和影响评估

报告人:贾君君 合肥工业大学 经济学院金融工程系讲师

时间:06.14(周五)13:00-15:00

地点:格致楼1211会议室

讲座摘要

如何应对气候变化已成为当今人类社会共同面临的难题。在控制和减少温室气体排放的众多政策工具中,碳市场这种市场型的减排政策工具受到越来越多国家和地区的青睐。作为世界范围内运行时间最长、交易最为活跃的碳市场,欧盟碳排放权交易体系已成为世界其他国家和地区建设碳市场的蓝本。但是,作为人工建立的市场,欧盟碳市场中的某些制度设计,以及为改善市场效率而出台的规则和制度会对市场本身带来冲击。本期讲座简要介绍欧盟碳市场的机制设计,梳理欧盟碳市场自成立以来的管理变革事件,并就这些制度设计与变革事件对市场的影响进行评估。

How to tackle climate change has become a common problem facing human society today. Among many policy tools for controlling and reducing greenhouse gas emissions, carbon market, a market-based policy tool, has been favored by more and more countries and regions. As the longest running and most active carbon market in the world, the European Union emissions trading system (EU ETS) has become the blueprint of building carbon markets for other countries and regions around the globe. However, as an artificially established market, some institutional designs in the EU ETS, as well as the rules and regulations introduced to improve market efficiency, would have an impact on the market itself. This lecture briefly introduces the market design of the EU ETS, combs the regulatory updates since its establishment, and evaluates the impact of these institutional design and regulatory events on the market.

嘉宾介绍

贾君君博士是中国科学技术大学管理学院与中国科学院科技战略咨询研究院联合培养博士研究生,现为合肥工业大学经济学院金融工程系讲师,同时受聘为中华环保联合会绿色金融专业委员会委员。研究兴趣包括:碳排放权交易市场、居民用能和用水行为、节能和减排政策评估。已在《Energy Policy》、《Applied Energy》、《Renewable and Sustainable Energy Reviews》等能源经济学主流期刊发表中英文论文5篇,参与编写著作《中国碳市场:政策设计与社会经济影响》(ISBN: 9787030460691)、参与翻译引进图书《Environmental Finance and Investments》(《环境金融与投资》,ISBN: 9787565421624)。

111引智基地资助(B16040)